Kasteel van Schoor: gesloten hoeve

Kasteel, hoeve en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gesloten hoeve met inrijpoort, afgesplitst van het domein Kasteel van Schoor. De omgeving van de hoeve en van het kasteel is als dorpsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de hoeve als volgt: "als een gesloten Haspengouwse hoeve uit de tweede helft van de 18de eeuw (voorste gedeelte van het woonhuis en merkwaardige inrijpoort met driehoekig fronton) en de eerste helft van de 19de eeuw (voor de streek typische hoevebouw, sobere baksteenbouw met rechthoekige kalkstenen muuropeningen)".

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000268, Kasteel en hoeve met omgeving (GYSELINCK J., 1984).

Waarden

De hoeve met merkwaardige inrijpoort is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gesloten hoeve

Halleweg 30 (Sint-Truiden)