Historische hoeve

Beschrijving

Kreupelstraat nr. 13. Historische hoeve gelegen ten noorden van de Kasteelbeek. Site reeds weergegeven op de Ferrrariskaart (1770-1778) als omwalde hoeve met losse bestanddelen (4); ook het kapelletje wordt reeds weergegeven. Op de Atlas der Buurtwegen (ca.1846) afgebeeld als deels omwalde hoeve met semi-gesloten opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1864 afgebroken

Historische hoeve met kapel en kapelbomen

Kreupelstraat 13 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen ten noorden van de Kasteelbeek. Site al weergegeven einde 18de eeuw als omwalde hoeve met losse bestanddelen en kapelletje. In 1864 afgebroken en heropgebouwd. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden, boerenhuis met bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met schuiframen. Zijpuntgevel met vlechtingen. Ten oosten dwarsschuur. Ten zuiden stalvleugel met getoogde staldeuropeningen met arduinen negblokken, vermoedelijk herbruikmateriaal. Ten westen aangepast wagenhuis met steunberen en uilengat. Nieuwe loodsen ten zuiden. Tegenover de hoeve, kleine wegkapel van 1924, beschaduwd door linde en wilde kastanje.