Sint-Eucheriuskapel

Beschermd monument van 19-08-1985 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Brustem
Straat Kapelhof
Locatie Kapelhof 6bis (Sint-Truiden)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71053/229.1
  • DL000285
  • OL001231

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Sint-Eucheriuskapel

Kapelhof zonder nummer, Sint-Truiden (Limburg)

Gelegen op het zogenaamde "Kapelhof" met nabijgelegen miraculeuze bron. Gedurende de maand mei, bedevaart ter ere van de Heilige Bertilia van Maroulx, wiens miraculeus beeld in de kapel vereerd wordt.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Sint-Eucheriuskapel, met kern uit de 12de eeuw, gelegen op het Kapelhof met nabijgelegen miraculeuze bron.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming van de Sint-Eucheriuskapel als volgt: om reden van de historische en artistieke (in casu architectuurhistorische) waarde als maasromaanse zaalkerk uit de 12de eeuw, grondig reconstructief gerestaureerd in 1880 onder leiding van architect Van Assche; omwille van de sociaal-culturele waarde (in casu volkskundige waarde) als bedevaartsoord ter ere van de Heilige Bertillia van Maroulx.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000285, Sint-Truiden: Brustem Sint-Eucheriuskapel (GYSELINCK J., 1985).

Waarden

De Sint-Eucheriuskapel gelegen op het zogenaamde Kapelhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

artistieke waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.