Beschermd monument

Sint-Eucheriuskapel

Beschermd monument van tot heden

ID
2782
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2782

Besluiten

Sint-Eucheriuskapel
definitieve beschermingsbesluiten: 19-08-1985  ID: 2077

Rechtsgevolgen

Meer informatie over de rechtsgevolgen van beschermingen vind je op onze website.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Sint-Eucheriuskapel, met kern uit de 12de eeuw, gelegen op het Kapelhof met nabijgelegen miraculeuze bron.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming van de Sint-Eucheriuskapel als volgt: om reden van de historische en artistieke (in casu architectuurhistorische) waarde als maasromaanse zaalkerk uit de 12de eeuw, grondig reconstructief gerestaureerd in 1880 onder leiding van architect Van Assche; omwille van de sociaal-culturele waarde (in casu volkskundige waarde) als bedevaartsoord ter ere van de Heilige Bertillia van Maroulx.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000285, Sint-Truiden: Brustem Sint-Eucheriuskapel (GYSELINCK J., 1985).


Waarden

De Sint-Eucheriuskapel gelegen op het zogenaamde Kapelhof is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde

artistieke waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Sint-Eucheriuskapel

Kapelhof zonder nummer (Sint-Truiden)
Gelegen op het zogenaamde "Kapelhof" met nabijgelegen miraculeuze bron. Gedurende de maand mei, bedevaart ter ere van de Heilige Bertilia van Maroulx, wiens miraculeus beeld in de kapel vereerd wordt.


Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.