Herenhuis

Beschermd monument van 30-07-1986 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Sint-Truiden
Straat Minderbroedersstraat
Locatie Minderbroedersstraat 6 (Sint-Truiden)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.01/71053/230.1
  • OL001254

Is de (gedeeltelijke) bescherming van

Herenhuis

Minderbroedersstraat 6, Sint-Truiden (Limburg)

Bakstenen gebouw met een onderbouw van kalksteenblokken in vrij regelmatig verband; de bovenbouw is voorzien van mergelstenen speklagen en dito hoekbanden; gesmeed ijzeren muurankers; houten kroonlijst op versierde mergelstenen modillons.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het laatgotisch herenhuis, uit de 16de eeuw met 18de-eeuwse monumentale poort, met uitzondering van de aanbouw.

Het beschermingsdossier motiveert de wetenschappelijke, in casu architectuurhistorische waarde van het herenhuis als volgt: De laatgotische kern van het gebouw is op een duidelijk zichtbare wijze bewaard gebleven in het ongewijzigde volume, de kalkstenen benedenverdieping met accolademotieven van de (thans verdwenen) vensteromlijstingen, de mergelstenen speklagen en de hoekbanden van de bovenverdieping, en de mergelstenen kroonlijst op gesculpteerde consoles. Het is één van de zeldzame voorbeelden van burgerlijke architectuur in gotische stijl in de provincie. De aanpassingen zijn eveneens interessant: de classicistische, monumentale poort en de typische laatclassicistische vensters in vlakke, rechthoekige omlijstingen. De architectuurhistorische waarde wordt dus voornamelijk bepaald door de inherente kwaliteiten (imposant volume, merkwaardige dakconstructie), de merkwaardige, architectonische details, de documentaire waarde en het feit dat het gebouw in zijn huidige vorm een beeld geeft van opeenvolgende wijzigingen in stijl.

  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000307, Sint-Truiden: Minderbroedersstraat 6 (GYSELINCK J., 1982).

Waarden

Het deel van het pand (zonder aanbouw) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

wetenschappelijke waarde

in casu architectuurhistorische waarde

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.