Classicistisch herenhuis met dienstgebouwen

Gemeente Sint-Truiden
Straat Clement Cartuyvelsstraat
Locatie Clement Cartuyvelsstraat 5, Clement Cartuyvelsstraat 5A (Sint-Truiden)

Classicistisch herenhuis

Clement Cartuyvelsstraat 5, 5A, Sint-Truiden (Limburg)

Classicistisch herenhuis met aan beide zijden haakse dienstgebouwtjes; de ruimte voor het huis is een gekasseide koer, aan straatzijde afgesloten door een ijzeren hek met twee inrijhekken.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het classicistisch herenhuis met dienstgebouwen, vermoedelijk gebouwd in de tweede helft van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuwse gevelaanpassingen.

Waarden

Clement Cartuyvelsstraat 5, 5A is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als U-vormig complex bestaande uit een tien traveeënbreed dubbelhuis met middenrisaliet en twee haakse dienstgebouwtjes uit de tweede helft van de 18de eeuw met 19de-eeuwse gevelaanpassingen en een rococostoffering in het interieur.