Huizen Rijcken en Cuppens met tuinen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van 13-02-1997 tot heden

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Hamont-Achel
Deelgemeente Hamont
Straat Stad, Past. Lemmensstraat
Locatie Past. Lemmensstraat, Stad 37-39 (Hamont-Achel)

Administratieve gegevens

Andere nummers
  • 4.02/72037/101.1
  • OL000168

Is de omvattende bescherming van

Huis Cuppens

Stad 39, Hamont-Achel (Limburg)

Hoekhuis en voormalige herberg, gelegen tegenover de kerk. In de 19de eeuw bewoond door de familie Streel, vooral bekend als horloge- en klokkenmakers. Vrij uniek voorbeeld van een Kempisch verdiepingshuis.

Huis De Poel

Stad 37, Hamont-Achel (Limburg)

Oudst bestaande woonhuis van Hamont, opgetrokken in 1655, één jaar na de verwoesting van de stad door de Lorreinen, confer inscriptie met jaartal op kalkstenen latei boven deur, met centraal dubbel familiewapen.

Beschrijving

De huizen Rijcken en Cuppens zijn samen met hun onmiddellijke omgeving, bestaande uit tuinen met bijgebouwen, beschermd als stadsgezicht.

Waarden

De huizen Cuppens en Rijcken met hun tuinen zijn beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

omdat de tuin een integrerend bestanddeel uitmaakt van het huis.

sociaal-culturele waarde

in casu stedenbouwkundige waarde: gezien ze beide deel uitmaken van het 19de-eeuws stadsbeeld dat slechts partieel bewaard is gebleven.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.