Speelhof: gebouwencomplex met omgrachting

Speelhof met omgrachting en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het Speelhof van de abten van de Sint-Trudoabdij, buitenverblijf met neerhof-opperhofstructuur, met inbegrip van de omgrachting. Het Speelhof en zijn onmiddellijke omgeving is ook als stadsgezicht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming van het gebouwencomplex en de omgrachting van het Speelhof als volgt:

• de historische waarde als 'Speelhof' van de abten van de Sint-Trudo-abdij, de dienstgebouwen daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, het woonhuis een laatclassicistisch herenhuis de eerste helft van de 19de eeuw, gelegen in zijn historisch kader: ommuring en omgrachting, dreef en de ligging naast het begijnhof.
  • de artistieke, in casu esthetische en architectuurhistorische waarde als gaaf bewaarde, 18de-eeuwse dienstgebouwen en een laatclassicistisch herenhuis met mooie, glazen veranda met metalen roeden en gietijzeren zuiltjes.
  • de sociaal-culturele waarde, in casu de ligging als een belangrijk historisch complex met groenzone, binnen de recente stadsuitbreiding.
  • Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000314, Sint-Truiden: Speelhof (S.N., 1986).

Waarden

Het Speelhof (gebouwencomplex met inbegrip van de omgrachting) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische en architectuurhistorische waarde

sociaal-culturele waarde

Speelhof, buitenverblijf van de Sint-Trudo-abdij

Speelhoflaan 5 (Sint-Truiden)
Met de bouw werd begonnen in 1585 onder het abbatiaat van Christoffel de Blocquerie. Het goed bleef eigendom van de abdij tot de Franse bezetting.

Park van het Speelhof

Openbaar stedelijk domein van circa 11 ha, uit de tweede helft van de 18de en de eerste helft van de 19de eeuw; voormalig speelhof van de abten van de Sint-Trudo abdij, met neerhof opperhofstructuur. Omgracht goed met park in eenvoudige landschappelijke stijl, voormalige moestuin, lustbos, toegangsdreef en restanten van boom­gaarden bij het voormalig kasteel met neerhof.