Leopoldpark

Beschrijving

Het Leopoldpark van Oostende werd tijdens de tweede helft van de 19de eeuw aangelegd naar ontwerp van Louis Fuchs. Het park omvat tevens enkele elementen die al dan niet in de loop der tijd werden toegevoegd en intussen essentieel en geïntegreerd onderdeel van de parkaanleg zijn, onder meer de brugjes, het bloemenuurwerk (met klok), de parkkiosk en de pergola.

Leopoldpark

Leopold II-laan, Leopoldpark (Oostende)

Is de omvattende vaststelling van

Leopoldpark - beeld De Leeuwin

Leopoldpark (Oostende)
Beeld "De Leeuwin", het oudste beeld in het Leopoldpark, gelegen op de laatste restanten van de oude stadsvestingen nabij het parkbruggetje aan de noordzijde van de vijver. Is één van de dierenbeelden die in 1888 als decoratie in het park werden geplaatst naar aanleiding van de organisatie van de "Internationale Tentoonstelling van Openbare Hygiëne, Reddingsmiddelen en Kunstnijverheid" en bijgevolg de enige bewaarde herinnering hieraan.

Leopoldpark - bloemenuurwerk

Bloemenuurwerk, dateert van 1933 en is sinds 1963, na de aanleg van de A 10, gelegen op de parkheuvel aan de noordoostelijke zijde van het Leopoldpark, waardoor het geïsoleerd kwam te liggen.

Leopoldpark - bronzen klokje

Bronzen klokje, reeds in 1933 bij het bloemenuurwerk geplaatst, gedateerd 1748 en afkomstig uit de Sint-Pieterstoren of "De Peperbusse" een restant van de Sint-Pieterskerk die in 1896 afbrandde en thans nog gelegen is aan de noordzijde van het Sint-Petrus- en Paulusplein in de schaduw van de nieuwe kerk.

Leopoldpark - James Ensor-monument

Leopold II-laan (Oostende)
Gelegen ten noorden van het bloemenuurwerk, aan de noordoostelijke ingang van het park. Dateert van 1930 naar ontwerp van de Brusselse beeldhouwer Edmond de Valeriola (1877-1956), een kunstenaar gekend om zijn portretbustes en genrestukken in realistische stijl. Aangeboden door het Stadsbestuur aan de Oostendse schilder James Ensor in de hovingen van het oude Kursaal. Verhuist na de Tweede Wereldoorlog bij de afbraak van het Kursaal naar het Leopoldpark.

Leopoldpark - kiosk

Kiosk, gelegen aan de noordzijde van het park, ingeplant op een soort verhard parkeiland. De kiosk wordt in 1885 aangekocht door het Oostends stadsbestuur bij een Frans bedrijf in Saint-Sauvez-les-Arraz. Hij wordt in het Leopoldpark geplaatst ter vervanging van de in 1876 uitgebrande eerste houten, met rieten dak afgedekte, kiosk daterend van 1862.

Leopoldpark - Memoraal Justin Malfeyt

"Memoraal Justin Malfeyt", gedenksteen voor Justin Malfeyt (Brugge, 1862 - Elsene, 1924), voormalige vice-gouverneurgeneraal van Kongo onder koning Leopold II. Staat tot het begin van de jaren 1960 opgesteld ter hoogte van de verdwenen ijzeren brug tussen de Trinkhall en de fontein, in het gedeelte van het park dat moest wijken voor het doortrekken van de Leopold II-laan. Thans opgesteld nabij het parkbruggetje aan de noordzijde van het park, kant Karel Janssenslaan.

Leopoldpark - pergola

Pergola, gelegen langs wandelpad aan de oostzijde van de parkvijver, recht tegenover de ingang van de vroegere bron, thans ingang naar de technische ruimte onder de parkheuvel.

Leopoldpark -beeld De Wind

Bronzen beeld op zuil van de Oostendse schilder en beeldhouwer Emile Bulcke (Oostende, 1875 - Schaarbeek, 1963).