Watermolen Hornemolen

Watermolen Hornemolen met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de watermolen Hornemolen met woning en toebehoren. Tijdens de beschermingsprocedure stortten de schuur en een deel van de stallen van de hoeve in, waardoor deze geen deel meer uitmaakten van de definitieve bescherming als monument. De omgeving van de molen is als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De watermolen genaamd Hornemolen, met inbegrip van het molengebouw met woning, van het waterrad, van alle roerend werk met raderen, 3 koppels maalstenen (en toebehoren), luiwerk, galg, bonenpletter en houten meelbak met 3 afdelingen, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voormalige koren- en watermolen, gedateerd 1832 van het onderslagtype met drie koppels maalstenen, een gietijzeren raderwerk en een waterrad met houten spaken.

Watermolen met hoeve

Diestersteenweg 87 (Sint-Truiden)
Hornemolen. Voormalige watermolen met hoeve: de huidige gebouwen dateren uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere kern. Alleen de hoeve is nog in bedrijf, de molen is sedert 1950 buiten gebruik.