Historische hoeve De Jolle

Beschrijving

Pontstraat nr. 75. Historische hoeve z.g. "DE JOLLE" (opschrift op naambord), vermoedelijk opgetrokken op het einde van de 18de eeuw cf. schuur met datering "1782" in oostelijke zijpuntgevel. Het toponiem "Jolle" staat weergegeven op een kaart van het landboek van 1731, vermelding "het veertiende gheleet 't Jolle-gheleet". De hoevegebouwen zijn echter niet herkenbaar op de

Hoeve De Jolle

Pontstraat 75 (Zwevegem)
Historische hoeve De Jolle met datering 1782 op schuur. Hoeve met gesloten opstelling, gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gekasseid erf weergegeven op de Atlas der Buurtwegen circa 1846. Nu hoeve met woonhuis en stalvleugels en met poortgebouw en aangrenzende schuur van witgeschilderde baksteen met beeld van de Heilige Familie in heiligennisje. Vernieuwd woonhuis ten westen, stalvleugels ten zuiden en ten oosten.