Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemel-Opneming en kerkhof

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de eind-18de-eeuwse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemel Opneming met uitzondering van de sacristie. De kerk is met kerkhof ook als dorpsgezicht beschermd.

Waarden

De parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemel-Opneming (zonder sacristie) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als zaalkerkje uit het einde van de 18de eeuw met een zeer belangrijk kunstbezit waaronder een Maaslandse Sedes Sapientiae (13de eeuw) en een romaanse doopvont.

Gorsem-Dorp (Sint-Truiden)
Sober zaalkerkje, met schip van vier traveeën en koor van één rechte travee met driezijdige sluiting, van eind 18de eeuw; ingebouwde westtoren, en ten zuiden sacristie.