Gemeentehuis van Klerken

Beschrijving

Smissestraat nr. 18. Voormalig gemeentehuis. Vóór de Eerste Wereldoorlog doet een herberg op de dorpsplaats dienst als gemeentehuis (in de nabijheid van de kerk, cf. Dorpsstraat). Deze herberg wordt tijdens de oorlog verwoest. Na de oorlog wordt een gemeentehuis gebouwd op de plaats waar vóór de oorlog sinds ca. 1880 de gendarmerie gevestigd was. Gebouwd in 1924-1927 naar

Smissestraat 18 (Houthulst)
Vóór de Eerste Wereldoorlog doet een herberg op de dorpsplaats dienst als gemeentehuis (in de nabijheid van de kerk). Deze herberg wordt tijdens de oorlog verwoest. Na de oorlog wordt een gemeentehuis gebouwd op de plaats waar vóór de oorlog sinds circa 1880 de gendarmerie gevestigd was. Gebouwd in 1924-1927 naar ontwerp van architect Paul De Taeye (Gent). Rode baksteenbouw uit de jaren 1920. Twee haaks op elkaar gestelde volumes onder zadeldaken (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen verdiept in korfboognissen in geelbakstenen omlijsting. Vernieuwd houtwerk.