Boswachterswoning en omgeving

Geografisch pakket Bommershoven

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de boswachterswoning met inbegrip van de onmiddellijke omgeving.

Waarden

De boswachterwoning en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
De boswachterswoning werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw opgericht door de familie Naveau de Marteau; het is een vrijstaande baksteenbouw in neotraditionele stijl. Gevelstenen dragen de jaartallen 1904, 1922, alsook de wapens Naveau en de Marteau.

sociaal-culturele waarde

De boswachterswoning is van een uitgesproken beeldbepalende waarde, en staat symbool voor de uitgestrektheid en semi-feodale macht van het kasteelgoed Naveau de Marteau. De stijl, alsook de gehanteerde heraldiek en jaartallen, zijn typisch voor de bouwperiode. De inplanting van het pand is, net als deze van de links belendende kapel, die ook door de kasteelbewoners is besteld, strategisch en veelzeggend: aan de rand van het dorp, aan de rand van het kasteelgoed, en tegenover de oude tramstatie.

Boswachterswoning

Oude Kassei 46 (Borgloon)
De neotraditionele boswachterswoning, gelegen aan het kruispunt van de Moerenstraat met de Bommershovenstraat en de Oude Kassei, werd in het eerste kwart van de 20ste eeuw opgetrokken in opdracht van de familie Naveau de Marteau, eigenaars van het kasteel van Bommershoven.