Parochiekerk Sint-Kwinten: kerkhofmuur

Kerkhofmuren, pastorie met tuinmuur en kerkhof

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de kerkhofmuur van ruim 236 meter lang rond het kerkhof van de parochiekerk Sint-Kwinten. Het kerkhof is als dorpsgezicht beschermd op 13 juni 2000, de kerk werd op 25 maart 1938 reeds als monument beschermd.

Waarden

De kerkhofmuur van de Sint-Kwintenskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als essentiƫle component van dit traditioneel "besloten hof" dat vanouds typologisch deel uitmaakt van de kerksite. Bovendien zorgt deze overwegend in baksteen met hardstenen dekplaten uitgevoerde ommuring voorzien van hardstenen hekpijlers voor een sfeervolle en beeldbepalende omkadering van de kerksite.

Parochiekerk Sint-Kwinten met kerkhof

Deken Verbesseltstraat 13 (Lennik)
Zandstenen constructie in Brabantse gotiek met nog omgevend kerkhof. Het driebeukig schip bewaart een romaanse kern in het metselwerk doch werd tijdens de eerste helft van de 17de eeuw in gotische stijl verbouwd.