Teksten van Parochiekerk Sint-Kwinten: kerkhofmuur

kerkhofmuur Sint-Kwintenskerk versie 1 - 17/06/2013 ()

De gotische, volledig in witte natuursteen opgetrokken Sint-Kwintenskerk, beschermd als monument sinds 25.03.1938, bevindt zich aan de noordzijde van een ruim bemeten marktplein en is omringd door een ruim 26 are groot kerkhof.

Afgaande op de figuratieve kaart van A. Spanoghe die een beeld geeft van de dorpskom in 1732 onderging noch de omvang van het kerkhof noch het tracé van de kerkhofmuur noemenswaardige wijzigingen. Opvallend evenwel is dat kerk en kerkhof sindsdien vrijwel volledig, op de westzijde na, door bebouwing werden ingesloten. Aan de oostzijde fungeert de kerkhofmuur tevens als tuinmuur, aan de zuidzijde belijnt hij het steegvormig tracé van voetweg nr. 106.

De datering van de huidige kerkhofmuur is niet bekend. Hij is ruim 236 meter lang en toont twee belangrijke bouwfasen. Het oudste, circa 1,4 meter hoge gedeelte is volledig in baksteen opgetrokken, op sommige plaatsen verstevigd met steunberen en afgewerkt met hardstenen dekplaten. Aan de zijde van de markt wordt de muur onderbroken door een brede toegang, geflankeerd door rijzige hardstenen hekpijlers met bol- en kruisbekroning. Het oude smeedijzeren hekken werd verwijderd.
Volgens oude foto's bevond zich een gelijkaardige toegang aan de noordwestkant. In deze zone werd de oude muur evenwel vervangen door een lagere versie deels volledig in moëllons en deels in combinatie met baksteen uitgevoerd.

• HEBBRECHT T. 1986: Oude grafkruisen rond de Sint-Kwintenskerk. In: Bijdragen tot de geschiedenis van Lennik, derde reeks, 204-207.

Bron: Beschermingsdossier DB002120, Parochiekerk Sint-Kwinten: kerkhofmuur (digitaal dossier)
Auteurs:  Paesmans, Greta

Parochiekerk Sint-Kwinten: kerkhofmuur ()

De bescherming als monument betreft de kerkhofmuur van ruim 236 meter lang rond het kerkhof van de parochiekerk Sint-Kwinten. Het kerkhof is als dorpsgezicht beschermd op 13 juni 2000, de kerk werd op 25 maart 1938 reeds als monument beschermd.