Smeedijzeren kruis

Geografisch pakket Bommershoven

Het smeedijzeren kruis is beschermd als monument.

Waarden

Het smeedijzeren veldkruis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Het kruis werd volgens aloud volks gebruik ingeplant op een straathoek, het is in samenhang met het landschap van een bijzondere beeldbepalende waarde en het getuigt van een zekere religiositeit.

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Het smeedijzeren kruis rust op een kalkstenen sokkel met gotisch opschrift, thans vrijwel onleesbaar. Het object is voorwerp van speculatie: twee uiteenlopende verhalen getuigen van de recuperatie van de hardstenen voet: de steen was hetzij onderdeel van de galg op de Pullenberg, hetzij een 17de-eeuws gedenkteken voor een verongelukt familielid van de kasteelheren Naveau de Marteau, opgericht in het Waalse La Reid. Het kruis zou in 1924 door de kasteelheren besteld zijn, als dank voor een genezing.

Smeedijzeren kruis

Moerenstraat (Borgloon)
Smeedijzeren kruis op kalkstenen sokkel met gotisch opschrift, thans vrijwel onleesbaar. Volgens J. Frère fungeerde het als basis voor de galg, die zich op de Pullenberg bevond, vlakbij de Romeinse heirbaan (Oude Kassei).