Postkantoor

Postkantoor

Het postkantoor is beschermd als monument.

Het postkantoor is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het postkantoor van Leopoldsburg werd opgetrokken omstreeks 1903-1904, naar ontwerp van Eerste Bouwmeester Van Der Aa. Het gebouw vervangt een oudere, geheel in de sfeer van de meeste Leopoldsburgse openbare gebouwen opgetrokken, neoklassieke constructie en volgt dezelfde basisstructuur als de oude bouw, bestaande uit een laag kantoorvolume op de straathoek en een flankerende postmeesterswoning rechts.
De huidige baksteen bouw is uitgevoerd in eclectische stijl; de postmeesterwoning is opgevat als een herenhuis met monumentale voorgevel, waarin een torenconstructie en topgevel met obeliskbekroning zijn verwerkt en een veelheid aan verschillende enigszins historiserende venstervormen is gehanteerd; het postkantoor sluit hierbij aan, heeft een soberder vormgeving, die via identieke topgevels en materiaalkeuze (sober aangewende natuursteen, rode en gele baksteen) toch aansluiten bij het huis.
Het postkantoor vormt een beeldbepalend onderdeel van het grotendeels planmatig aangelegde Leopoldsburg. Het gebouw sluit qua sfeer aan bij de monumentale omgeving, die door de bouw van de neoromaanse kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Ten-Hemelopneming een beslissend en tijdstyperend cachet heeft gekregen.

Postkantoor

Koning Albert I-plein 34 (Leopoldsburg)
In 1903-1904, bouw van een nieuw postkantoor in neotraditionele stijl, ter vervanging van het bestaande kantoor (1838). Naar ontwerp van 1ste bouwmeester L. Van der Aa.