Teksten van Parochiekerk Sint-Kwinten: kerkhof

Parochiekerk Sint-Kwinten: kerkhof ()

De bescherming als dorpsgezicht betreft het kerkhof van de parochiekerk Sint-Kwinten. De kerk zelf en de kerkhofmuur zijn als monument beschermd.

Kerkhof Sint-Kwintenskerk ()

De gotische, volledig in witte natuursteen opgetrokken Sint-Kwintenskerk, beschermd als monument sinds 25.03.1938, bevindt zich aan de noordzijde van een ruim bemeten marktplein en is omringd door een ruim 26 are groot kerkhof.

Afgaande op de figuratieve kaart van A. Spanoghe die een beeld geeft van de dorpskom in 1732 onderging noch de omvang van het kerkhof noch het tracé van de kerkhofmuur noemenswaardige wijzigingen. Opvallend evenwel is dat kerk en kerkhof sindsdien vrijwel volledig, op de westzijde na, door bebouwing werden ingesloten.

Het kerkhof van Sint-Kwintens-Lennik dat naast verschillende waardevolle 18de-eeuwse grafkruisen een uitermate boeiend beeld schetst van de evolutie van de graftekens en monumenten wordt niet langer als begraafplaats gebruikt.

Niet onbelangrijk is eveneens het beeld- en sfeerbepalend aspect, niet alleen voor de kerksite zelf die zich hierdoor als een religieuze enclave affirmeert maar ook voor de directe omgeving.

• HEBBRECHT T. 1986: Oude grafkruisen rond de Sint-Kwintenskerk. In: Bijdragen tot de geschiedenis van Lennik, derde reeks, 204-207.

Bron: Beschermingsdossier DB002120, Parochiekerk Sint-Kwinten: kerkhof (digitaal dossier)
Auteurs:  Paesmans, Greta