Beschermd monument van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

definitieve opheffingsbesluiten: 28-04-2023  ID: 15127

voorlopige opheffingsbesluiten: 21-12-2022  ID: 15107

Woning met tuin

Beschrijving

De bescherming als monument betrof het burgerhuis met classicistische voorgevelordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch oudere kern.

Het burgerhuis werd op 6 februari 1999 gesloopt en de tuin gerooid. De oorspronkelijke bescherming werd bij ministerieel besluit van 28 april 2023 opgeheven omdat de erfgoedwaarden van het beschermde goed onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan.

Hamelstraat 21 was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als 16de-eeuws diephuis in stijl- en regelwerk gecombineerd met een classicistisch breedhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw. De tuin dient beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde als integrerend bestanddeel van de woning.

Hamelstraat 21 (Sint-Truiden)
Huis met classicistische voorgevelordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch oudere kern. Bakstenen gebouw met een witgekalkte lijstgevel.