Instituut Sint-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten

Beschrijving

Nr. 14-16. Instituut St.-Franciscus en klooster der Grauwe Zusters Penitenten. 1413: stichting van het klooster onder impuls van de adellijke familie de Montmorency, vlg. de regel der derde orde of orde der penitentie. De zusters legden zich vermoedelijk aanvankelijk toe op de verzorging van pestlijders; later ook algemene ziekenzorg ten huize, verzorging van krankzinnige vrouwen van beg

Bruggestraat 14, Komstraat 9A (Poperinge)
In 1413 werd het klooster gesticht onder impuls van de adellijke familie de Montmorency, volgens de regel van de orde der penitentie. De zusters legden zich vermoedelijk aanvankelijk toe op de verzorging van pestlijders. Later volgde ook onder meer onderwijs. Dit laatste resulteerde in de uitbouw van het huidige schoolcomplex. Het huidige gebouwencomplex uit de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw is gelegen binnen de driehoek Bruggestraat, Paardenmarkt en Komstraat.