Gotisch stadhuis

Beschrijving

Nr. 2. Voormalig stadhuis z.g. "Spaans Paviljoen". Gotisch hoekgebouw bij Grote Markt. Als stadhuis gebouwd in 1448-1452; uitgebreid ca. 1530 met nieuwe vleugel aan Ooststraatzijde. Na 1586, diverse bestemmingen o.m. verblijfplaats van Spaans garnizoen cf. in voege gebleven benaming; thans Vredegerecht. Restauratiewerken in 1890 o.l.v. architect J. Vinck (Veurne), vnl. m.b.t. jongere vle

Spaans Paviljoen

Ooststraat 2 (Veurne)
Gotisch hoekgebouw bij Grote Markt. Als stadhuis gebouwd in 1448-1452; uitgebreid circa 1530 met nieuwe vleugel aan oostelijke straatzijde. Na 1586, diverse bestemmingen onder meer verblijfplaats van Spaans garnizoen, zie in voege gebleven benaming; thans Vredegerecht. Restauratiewerken in 1890 onder leiding van architect J. Vinck (Veurne).