Chateau Military Cemetery

Beschrijving

In december 1914 startte men met de aanleg van de begraafplaats in het noordelijk deel van het kasteeldomein, langs de ‘Sackville Street’. De begraafplaats werd ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en G.H. Goldsmith (uitvoerend architect). Volgens het huidige register liggen er 1135 doden uit de Eerste Wereldoorlog en 22 doden uit de Tweede Wereldoorlog begraven. De begraafplaats heeft een min of meer rechthoekig grondplan, met een oppervlakte van ca. 5500m² en licht golvend terrein. De begraafplaats wordt omgeven met hagen (beuk). De toegang aan de noordwestkant bestaat uit 2 hoge bakstenen rondboogconstructies, met gebruik van witte natuursteen voor sokkel, sluitsteen en banden. Bovenaan zijn de constructies driehoekig afgewerkt. De linkerrondboog is uitgewerkt met een halfronde apsis, waarin de tekst van de landplaat gegrift is. De rechterrondboog is opengewerkt en bevat

Kemmel Chateau Military Cemetery

Nieuwstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog naast de gemeentelijke begraafplaats van Kemmel. De begraafplaats, ontworpen door E. Lutyens en G.H. Goldsmith, wordt gekenmerkt door een toegangsconstructie, een 'Cross of Sacrifice', een 'Stone of Remembrance' en rijen witte grafstenen. Het geheel wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.