Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Woontoren van Rutten: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Woontoren van Hamal met omgeving

De bescherming omvat de omgeving van de woontoren.

Waarden

De omgeving van de woontoren is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De woontoren is ingeplant temidden van een laagliggende akker, op 20 meter van de Ezelsbeek, een bijrivier van de Jeker. De toren dateert waarschijnlijk uit de late 13de tot vroege 14de eeuw en is als sprekende provocatie ten aanzien van het nabije kasteel en gehucht van Hamal een markante getuige van een groots feodaal verleden. Als ruïne staat de toren -samen met het 19de eeuwse tramhuisje in de buurt -ook symbool voor een pittoresk dorpsverleden. Beide gebouwen staan daarenboven geïsoleerd temidden van weidegrond en vormen alzo vanuit verschillende hoeken een markant richtpunt.

Woontoren van Rutten

Hamalstraat (Tongeren)
Nabij het kasteel van Hamal, langs de weg van Tongeren naar Rutten staat een ruïneuze woontoren waarvan alleen de buitenmuren overeind bleven.