Gesloten hoeve: boerenwoning en poortgebouw

Hoeve met omgeving

De boerenwoning en het poortgebouw van de gesloten hoeve te Lanaken, zijn beschermd als monument.

Waarden

De woning en het poortgebouw van de hoeve zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
De woning behield belangrijke elementen uit de tweede helft van de 16de eeuw (laatgotische poort) en de tweede helft van de 17de en eerste helft van de 18de eeuw (algemeen volume en muuropeningen in de traditionele stijl van het Maasland). Ook de verdere evolutie van het gebouw: de laatclassicistische aanpassingen uit eind 18de-begin 19de eeuw, en de 19de-eeuwse verstening van de oorspronkelijke dienstgebouwen in vakwerk zijn interessant, zowel voor de evolutie van de bouwstijlen als voor die van landbouwnijverheid.
Van historisch belang is ook de vroegere functie als afspanning, een markant element op de oude verbindingsroute tussen Tongeren en Maastricht, die vanuit het westen op de Heirbaan aansloot, en die thans als dusdanig haar belang verloor.

Gesloten hoeve

Koning Albertlaan 244 (Lanaken)
Gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met laatgotische kern uit de tweede helft van de 16de eeuw.