Kasteel van Hertsberge

Beschrijving

Proosdijstraat nr. 38. "Kasteel van Hertsberge", ook genaamd "Kasteel Rapaert de Grass". Kasteeldomein gelegen ten zuiden van de Proosdijstraat, ten oosten afgebakend door de Kraaiveldstraat en ten westen door de Sterredreef, dat zijn oorsprong kent in de vroege middeleeuwen. Site van de historische proosdij van Hertsberge, die zeker vanaf de 12de eeuw afh

Kasteeldomein van Hertsberge

Proosdijstraat 38, 38A (Oostkamp)
De site bestaat vandaag uit een 16de-eeuwse kapel, een begin 19de-eeuws kasteel met bijgebouwen, mogelijk deels met een bewaarde oudere kern. Het kasteel is een imposant bouwwerk in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Hoofdvolume op T-vormig grondplan, achteraan afgesloten door een oudere vleugel, die parallel is gesitueerd met het hoofdvolume. De tuinaanleg is vermoedelijk ontwikkeld in de 16de-17de eeuw met moestuinen en boomgaarden, omgeven door landerijen, dreven en bossen. Vroegste parkaanleg vermoedelijk daterend van eerste helft 19de eeuw. Bewaarde ijskelder en resterende, maar vervaagde moestuinruimte met hoge omsluitende fruitmuren.