Parochiekerk en kerkhof, toegewijd aan Carolus Borromeus

Beschrijving

Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom (1797-1884) en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Clarysse (1814-1873) uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune (1821-1894).

Parochiekerk Carolus Borromeus met kerkhof

Brandstraat zonder nummer (Ruiselede)

Orgel kerk Sint-Carolus (wijk Doomkerke)

Ruiselede (Ruiselede)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is niet bekend; het dateert van rond 1870 (?). De huidige toestand vertoont een instrument dat misschien teruggaat op een orgel dat rond 1870 geconcipiëerd werd, maar verscheidene malen verbouwd werd. Evenueel kan het ook om tweedehandsmateriaal gaan dat pas later (rond 1900?) in Doomkerke belandde. Het enige concrete geschiedkundig gegeven is dat orgelbouwer J. Anneessens (Menen) enkele malen aan het orgel werkte. Het instrument is al sinds vele jaren in verval en onbespeelbaar.