Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden
Geografisch pakket Gors-Opleeuw
definitieve beschermingsbesluiten: 17-10-1986 ID: 2225
Hoogstraat, Leeuwerveld, Martinusstraat, Mellenstraat, Tongersesteenweg (Borgloon)
Gors-Opleeuw is een typisch Haspengouws kasteeldorp waar rond het dorpsplein een aantal belangrijke gebouwen gesitueerd zijn: de Sint-Martinuskerk, de pastorie, het kasteel van Gorsleeuw en de kasteelhoeve met het kasteelpark, de rijschool en een bakhuis.
Martinusstraat 35 (Borgloon)
Gesloten hoeve met dorpscafé, eertijds brouwerij. Jaarsteen 1731 in de zijgevel van het woonhuis; aanpassingen uit 19de en 20ste eeuw.
Hoogstraat 33-35 (Borgloon)
Het kasteel was de residentie van de heren van Gorsleeuw.
Hoogstraat (Borgloon)
Manège uit derde kwart 19de eeuw, oorspronkelijk behorende tot het kasteeldomein. Monumentaal gebouw van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak.
Hoogstraat (Borgloon)
Monumentaal bakhuis uit begin 19de eeuw, gerestaureerd in 1988 naar ontwerp van B. de Schaetzen.
Martinusstraat (Borgloon)
Neogotische, gietijzeren pomp van 1845, een voormalige stadspomp van Tongeren, in 1905 naar hier overgebracht.
Martinusstraat (Borgloon)
De kerk is gesitueerd in een ruim ommuurd kerkhof met enkele merkwaardige lindebomen; de hoofdingang wordt geflankeerd door twee hardstenen pijlers. De kerk was sinds 1034 eigendom van de Sint-Laurentabdij van Luik.
Martinusstraat 34 (Borgloon)
Pastorie, gelegen in een ruime ommuurde tuin naast de kerk. Het ijzeren toegangshek is verankerd in twee hardstenen pilasters, identiek aan deze van het kerkhof. Eerste vermelding van een pastorie in 1624.
Martinusstraat 34 (Borgloon)
Ommuurde tuin van de voormalige pastorie uit 1840, met inrijhek en enkele behouden oude bomen die er het straatbeeld bepalen.
Gors-Opleeuw, Kerniel (Borgloon), Guigoven, Kortessem, Vliermaal, Wintershoven (Kortessem)
Dit 706 ha grote gebied op de overgang tussen droog en vochtig Haspengouw wordt gekenmerkt door zijn zacht glooiend reliëf, een oude boskern op de steilrand (Bellevuebos) en een voor Haspengouw typisch kasteeldorp (Gorsopleeuw). Vier kastelen, waarvan twee met wortels in het laat-middeleeuwse feodale verleden, bepalen mee de aanblik van het dorp. De aanwezigheid van grote hoeves wijst op de vroegere agrarische rijkdom van Haspengouw. Het Bellevuebos is met zijn 128 ha één van de grotere boscomplexen in het voor het overige traditioneel bosarm Haspengouw. Buiten het bos kwamen open akkers en in mindere mate boomgaarden voor.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpskern Gors-Opleeuw [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2942 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.