Herenhuis, gedateerd 1679

Gemeente Sint-Truiden
Straat Luikerstraat
Locatie Luikerstraat 47, Luikerstraat 49 (Sint-Truiden)

Herenhuis

Luikerstraat 47, Sint-Truiden (Limburg)

Oorspronkelijk één geheel; imposant huis van twee en een halve bouwlaag onder gebogen zadeldak voorzien van een dakkapel met korte houten vleugelstukken boven de middentravee; 17de-eeuwse kern aangeduid door de datering 1679 op de sluitsteen der poort.

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de twee huizen die in 1679 gebouwd werden als één herenhuis. De gevel werd in de 19de eeuw deels aangepast aan de neoclassicistische stijl.

Luikerstraat 47, 49 zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als 17de-eeuws (1679) breedhuis met neoclassicistische ordonnantie die oorspronkelijk één geheel vormden met pand nummer 45.