Beschermd cultuurhistorisch landschap

Abdij van Herkenrode en omgeving

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

De abdij van Herkenrode en omgeving te Kuringen, zijn beschermd als landschap.

Waarden

De gebouwen van de voormalige abdij van Herkenrode en hun omgeving zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Is de omvattende bescherming van

Abdij van Herkenrode

Herkenrodeabdij 1-4, 4A-F, 4H, 1A (Hasselt)
Voormalige cisterciënzerinnenabdij met abdijhoeve en bedrijfsgebouwen, gelegen op de zuidelijke Demeroever, temidden van een beschermd bos- en landbouwlandschap, en toegankelijk langsheen twee lindendreven.

Geleide lindendreef Abdij Herkenrode

Kuringen (Hasselt)
Van bij de Abdij van Herkenrode loopt een rechte dreef, de Herkenrodedreef, tot aan de Diestersteenweg. De totale lengte van de abdijdreef bedraagt 1400 meter. De dreef bestaat uit vier bomenrijen van hoofdzakelijk gekandelaarde lindes.

Park van de abdij van Herkenrode

Herkenrodeabdij 1-4 (Hasselt)
Interessant park in land­schap­pel­ijke stijl teruggaand tot de 'Engelse tuin' van het einde van de 18de eeuw, aangelegd ter plaatse van de oude parterretuinen, met latere aanpassingen en aanplantingen; deel van het uitge­strekt histo­risch domein van het voormalig abdij­ com­plex der Cisterciënzerinnen.

Tuiltermolen

Zolderse kiezel 220 (Hasselt)
Molen der voormalige abdij Herkenrode, gelegen ten noorden van de Tuilterdemer, die meer westwaarts terug bij de Demer aansloot.

Abdijsite Herkenrode

Kermt, Kuringen, Stokrooie (Hasselt)
De abdijsite van Herkenrode ligt in de Demervallei in het overgangsgebied tussen de Lage Kempen en Haspengouw. Het is een uitgestrekt historisch domein dat teruggaat tot het voormalige abdijcomplex der cisterciënzerinnen (gesticht in 1182). Ten noorden van de Demer situeren zich de beemden, ten zuiden de oude abdij met haar aanhorigheden, neerhof, het oostelijk gelegen kasteelpark en de overige, hoger gelegen landbouwgronden. Behalve niet-bevloeid hooi- en weiland kwamen hier tot in de 20ste eeuw ook grote vloeiweiden voor.