Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand

Kapel Onze-Lieve-Vrouw en omgeving

De neogotische Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel te Rekem, is beschermd als monument.

Waarden

De Onze-Lieve-Vrouwkapel en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De verering van de Heilige Maria van Rekem schijnt gebaseerd te zijn op een eeuwenlange traditie (1140). Tot de oorspronkelijke uitmonstering van de kapel behoort ook een albasten steen waarop wordt verhaald hoe een stervende, ongedoopte boreling door gebed rond het heiligdom aan de dood wist te ontsnappen. De kapel, ingeplant in het midden van een driesprong en omgeven door bomen, is een representatieve en beeldbepalende getuige van een kleurrijk dorpsverleden.

in casu architectuurhistorische waarde:
De geschiedenis van de Rekemse kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand gaat minstens terug tot 1544, wanneer een kapelbroederschap wordt vermeld. Het heiligdom werd herhaaldelijk verwoest en heropgebouwd en kreeg zijn huidige gedaante omstreeks 1895, onder impuls van Louise Delwaide. Het gebouw, naar ontwerp van de Tongerse architect Christiaens, werd opgetrokken in baksteen, met hardstenen details en een sobere neogotische vormgeving. In de kapel worden een processiemadonna en een stel koperen kandelaars bewaard.

Hilarion Thanslaan (Lanaken)
Neogotische Kapel; bakstenen gebouw van één travee onder zadeldak, van 1891-1900.