Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Watermolen Heidemolen met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Heidemolen en omgeving

De watermolen Heidemolen met omgeving te Lanaken, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De omgeving van de watermolen genaamd Heidemolen, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Als watermolensite die reeds in 1598 bestond en die als geheel bestaat uit een aantal samenstellende elementen met hoge voorbeeldwaarde zoals de watermolen zelf, de spaarvijverbronnen die de spaarvijver voeden, de omgelegde molenbeek als afgeleide van de Asbeek en percelen met een historisch landelijk karakter waarvan sommige in tot op heden ongeïndexeerde vorm reeds op het zogenaamde primitieve kadaster voorkwamen.
Het gaat hier tevens om de onmiddellijk met de watermolen verbonden visuele omgeving die door baar beeldbepalend karakter de intrinsieke waarde van de molen tot zijn recht doet komen en door haar fysische eigenschappen de instandhouding en het onderhoud van de molen kan waarborgen.

Watermolen Heidemolen

Heidemolenstraat 15 (Lanaken)
Graanmolen van het bovenslagradtype op de Asbeek/Molenbeek. In 1947 werd volledig overgegaan op elektriciteit, in het begin van de jaren 60 ging de molen uit bedrijf.