Beschermd monument

Oorlogsmonument

Beschermd monument van tot heden

ID
2966
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2966

Besluiten

Oorlogsmonument
definitieve beschermingsbesluiten: 22-01-2014  ID: 5302

Beschrijving

Het oorlogsmonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog en bij uitbreiding de Tweede Wereldoorlog te Rekem, ontworpen door de Antwerpse beeldhouwer Frans Huygelen, is beschermd als monument.Waarden

Het oorlogsgedenkteken is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het oorlogsmonument ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog, en bij uitbreiding van de Tweede Wereldoorlog, een gedenkteken dat op zijn oorspronkelijke plek is gebleven, is een getuige van de Belgische en Rekemse politieke geschiedenis, en bezit om die reden een belangrijke historische en documentaire waarde.

artistieke waarde

Door de nationaal bekende Antwerpse beeldhouwer Frans Huygelen (1878-1940) ontworpen en in 1922 onthuld gedenkteken, typologisch uitgewerkt als een rechthoekige sokkel met bekronend, dynamisch doch elegant gecomponeerd, bronzen soldatenbeeld; rijke symbolentaal, getuige de prachtige soldatenfiguur, het vaandel, het geweer en de mooie inscripties; symbolen van moed, oorlogsstrijd, overwinning en vrede.

Aanduiding van

Is de bescherming van

Oorlogsmonument

Sint Pieter zonder nummer (Lanaken)
Monument voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Bronzen beeld op een hardstenen sokkel, door Frans Huygelen, gegoten door de Fonderie Verbeyst van Brussel.