Hoeve De Coupure

Beschrijving

Westdijk nr. 18. Hoeve zogenaamd "De Coupure". Deze hoeve ligt op het einde van een kasteeldreef van het kasteel "Gruuthuse" (cf. Stationsstraat nr. 196). De naam van de hoeve verwijst naar het feit dat de hoeve het Zuidervaartje snijdt (couper). Een andere historische naamverklaring zou kunnen zijn, dat de naam verwijst naar de Coupurebeek (de huidige Jon

Hoeve De Coupure

Westdijk 18 (Oostkamp)
Kleine, 19de-eeuwse hoeve bestaande uit enkele losse bestanddelen op een met gras begroeid erf met kleine boomgaard. Bakstenen gebouwen onder pannen schild- en zadeldaken. De oorspronkelijke erftoegang ligt aan de kasteeldreef tussen vrij hoge bakstenen hekpijlers die een beukenhaag flankeren. Het classicistisch getinte boerenhuis is als enige gebouw gesitueerd aan de oostkant van het Zuidervaartje. Tot op heden behoort het hoevetje tot de eigendommen van de familie d'Ursel en het kasteel Gruuthuse.