Kasteel van Hocht: abdissenkwartier, aalmoezenierswoning en parkmuur met hekken

Kasteel Van Hocht en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het abdissenkwartier, nu kasteel, de aalmoezenierswoning en de parkmuur met hekken van het kasteeldomein van Hocht, het voormalige domein van de cisterciënzerinnenabdij.

Het park van het voormalige abdijdomein, het huidige kasteeldomein en de omgeving zijn beschermd als landschap.
De voormalige abdijhoeve werd later beschermd als monument bij besluit van de Vlaamse Executieve van 29 juni 1983.

Waarden

De rangschikking als monument het voormalig abdissenkwartier, het aalmoezeniershuis en de parkmuur met hekken omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Cisterciënzerinnenabdij

Hocht 2-4 (Lanaken)
De Sint-Agatha-abdij van Hocht wordt het eerst vermeld circa 1186 als Predium de Huckte. Van het abdijcomplex resteren thans de ruïnes van het kerkkoor, het abdissenkwartier, het huidige kasteel, het poortgebouw, de aalmoezenierswoning, de hoeve en de watermolen.