Kasteel van Opleeuw: kasteelhoeve

Gebouwen en omgevingen in Gors-Opleeuw

De bescherming omvat de kasteelhoeve bij het kasteel van Opleeuw met onmiddellijke omgeving.

Waarden

Kasteelhoeve en onmiddellijke omgeving is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : De 19de-eeuwse kasteelhoeve van Opleeuw is gegroeid uit een goed geconserveerd 18de-eeuws, driebeukig schuurvolume in vakwerk, dat nog niet op de Ferrariskaart wordt weergegeven, maar wel op het voorprimitieve kadasterplan van 1809. In 1848 werd dit schuurvolume uitgebouwd met bakstenen stal- en bijgebouwen, die gedeeltelijk bewaard zijn gebleven en waarin waaiervensters zijn verwerkt van hetzelfde type als deze in de neoklassieke uitbreidingen van het ingangscomplex van het kasteel en die ook in de Oude Winning bij Haagsmeer, eveneens een aanhorigheid van Opleeuw.

sociaal-culturele waarde

De schuur is op een majestatische wijze ingeplant in het agrarische heuvellandschap rond het kasteel en vormt een belangrijk richtpunt in het landschap. De vakwerkkern van het complex getuigt van een oeroude, sterk met het landschap gelieerde en volkse bouwtraditie, waarvan steeds minder concrete voorbeelden op het terrein bewaard blijven.

Kasteelhoeve

Mettekovenstraat 1, 1A (Borgloon)
Hoeve met losstaande bestanddelen. In de Atlas van de Buurtwegen is alleen de schuur afgebeeld met aanbouwen aan weerszijde. Historisch was er geen woonhuis op het erf.