Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel van Opleeuw: omgeving, kasteeldreef en park

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gebouwen en omgevingen in Gors-Opleeuw

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van het kasteel van Opleeuw met de kasteeldreef en het park.
Het kasteel van Opleeuw ligt in een nog landelijke omgeving met licht glooiend reliëf. De omgeving wordt bepaald door de Mettekovenstraat, het vroegere oostelijk deel van het kasteelpark en weilanden ten westen van de kasteelhoeve.

Waarden

De omgeving van kasteel en hoeve Opleeuw, oude kasteeldreef en afgestoten oostelijk deel van het park zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

de voormalige inkomdreef ten zuidwesten van het kasteeldomein, alsook het oostelijk parkdeel van het domein, met de duidelijke sporen van een in de jaren 1920 gedempte vijver, vormen in se integrerende componenten van het historische en historisch geëvolueerde kasteelgoed. Tegenwoordig fungeren de terreinen als landbouwland, met intrinsieke esthetische karakteristieken, die bovendien helpen bij de appreciatie van de kerncomponenten van het kasteeldomein (kasteel met monumentale inkompartij en omgevend park).

Is de omvattende bescherming van

Kasteelhoeve

Mettekovenstraat 1, 1A (Borgloon)
Hoeve met losstaande bestanddelen. In de Atlas van de Buurtwegen is alleen de schuur afgebeeld met aanbouwen aan weerszijde. Historisch was er geen woonhuis op het erf.

Bellevuebos en kastelen van Gors-Opleeuw

Gors-Opleeuw, Kerniel (Borgloon), Guigoven, Kortessem, Vliermaal, Wintershoven (Kortessem)
Dit 706 ha grote gebied op de overgang tussen droog en vochtig Haspengouw wordt gekenmerkt door zijn zacht glooiend reliëf, een oude boskern op de steilrand (Bellevuebos) en een voor Haspengouw typisch kasteeldorp (Gorsopleeuw). Vier kastelen, waarvan twee met wortels in het laat-middeleeuwse feodale verleden, bepalen mee de aanblik van het dorp. De aanwezigheid van grote hoeves wijst op de vroegere agrarische rijkdom van Haspengouw. Het Bellevuebos is met zijn 128 ha één van de grotere boscomplexen in het voor het overige traditioneel bosarm Haspengouw. Buiten het bos kwamen open akkers en in mindere mate boomgaarden voor.