Beschermd cultuurhistorisch landschap

Kasteel van Hocht: neerhof, park, dreven en omliggende weilanden en boomgaarden

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Kasteel Van Hocht en omgeving

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft het voormalige abdijdomein, het huidig kasteeldomein van Hocht en omgeving.

De ruïne van de voormalige abdijkerk, de ingangspoort en de watermolen van het domein werden reeds bij koninklijk besluit van 9 februari 1951 beschermd als monument.
Later werd deze bescherming uitgebreid met het voormalige abdissenkwartier, het huidige kasteel, aalmoezenierswoning en de parkmuur met hekken bij koninklijk besluit van 29 november 1976, hetzelfde besluit als waarbij dit landschap beschermd werd.
Bij besluit van de Vlaamse Executieven van 29 juni 1983 werd ook de voormalige abdijhoeve beschermd als monument.

Waarden

Het neerhof, het park, de dreven en de omliggende weiden en boomgaarden van het Kasteel van Hocht zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Is de omvattende bescherming van

Cisterciënzerinnenabdij

Hocht 2-4 (Lanaken)
De Sint-Agatha-abdij van Hocht wordt het eerst vermeld circa 1186 als Predium de Huckte. Van het abdijcomplex resteren thans de ruïnes van het kerkkoor, het abdissenkwartier, het huidige kasteel, het poortgebouw, de aalmoezenierswoning, de hoeve en de watermolen.

Redoute van Hocht

Lanaken (Lanaken)
Aarden redoute uit 1746-1748, waarschijnlijk door de Franse troepen aangelegd in de slotfase van de Oostenrijkse successieoorlog. De oorspronkelijk 0,75 ha grote redoute is opgebouwd uit wallen, een gracht, bastions met rechte flanken en een middenplein. De constructie vormt een vierkant van ongeveer 90 op 90m.

Kasteel van Hocht en Hochterbampd

Lanaken, Neerharen (Lanaken)
Het kasteel van Hocht en Hochterbampd zijn - enigszins geïsoleerd - gelegen nabij de Maas. Begin 19de eeuw werd hier parallel met de Maas de Zuid-Willemsvaart getrokken, in de jaren 1930 volgde de aanleg van het Verbindingskanaal Briegden-Neerharen. De smalle sluis van Neerharen oogt spectaculair gezien het hoogteverschil van bijna 10 m. Het kasteel van Hocht is in oorsprong een abdij, eind 12de eeuw gesticht door de heren van Pietersheim. De omgeving van de abdij-, nu kasteelsite, wordt ingenomen door akkers, (laagstam)boomgaarden en enkele weiden, hier en daar afgelijnd door bomengordels. Aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart ligt de uiterwaard Hochterbampd waarvan de naam verwijst naar de beemden (vochtige weilanden) van het voormalige Hocht. Delen van het gebied zijn laag gelegen zodat ze regelmatig overstromen bij hoogwater van de Maas.