Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden
Kasteel Van Hocht en omgeving
definitieve beschermingsbesluiten: 29-11-1976 ID: 1087
Hocht 2-4 (Lanaken)
De Sint-Agatha-abdij van Hocht wordt het eerst vermeld circa 1186 als Predium de Huckte. Van het abdijcomplex resteren thans de ruïnes van het kerkkoor, het abdissenkwartier, het huidige kasteel, het poortgebouw, de aalmoezenierswoning, de hoeve en de watermolen.
Lanaken (Lanaken)
Aarden redoute uit 1746-1748, waarschijnlijk door de Franse troepen aangelegd in de slotfase van de Oostenrijkse successieoorlog. De oorspronkelijk 0,75 ha grote redoute is opgebouwd uit wallen, een gracht, bastions met rechte flanken en een middenplein. De constructie vormt een vierkant van ongeveer 90 op 90m.
Lanaken, Neerharen (Lanaken)
Het kasteel van Hocht en Hochterbampd zijn - enigszins geïsoleerd - gelegen nabij de Maas. Begin 19de eeuw werd hier parallel met de Maas de Zuid-Willemsvaart getrokken, in de jaren 1930 volgde de aanleg van het Verbindingskanaal Briegden-Neerharen. De smalle sluis van Neerharen oogt spectaculair gezien het hoogteverschil van bijna 10 m. Het kasteel van Hocht is in oorsprong een abdij, eind 12de eeuw gesticht door de heren van Pietersheim. De omgeving van de abdij-, nu kasteelsite, wordt ingenomen door akkers, (laagstam)boomgaarden en enkele weiden, hier en daar afgelijnd door bomengordels. Aan de overzijde van de Zuid-Willemsvaart ligt de uiterwaard Hochterbampd waarvan de naam verwijst naar de beemden (vochtige weilanden) van het voormalige Hocht. Delen van het gebied zijn laag gelegen zodat ze regelmatig overstromen bij hoogwater van de Maas.
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel van Hocht: neerhof, park, dreven en omliggende weilanden en boomgaarden [online], https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/2982 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.