Pastorie

Beschrijving

Nr. 16. Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten O. van de kerk. Alleenstaand dubbelhuis midden een omhaagde tuin, met moestuin ten N. O. Ten W., gietijzeren hek met voorstelling van de Goede Herder en opschrift "Ego sum pastor bonus", tussen twee bakstenen toegangspijlers met afdak. Voorts een bakstenen toegangsbruggetje, afgelijnd met bakstenen muurtjes, gedateerd 1747 en 195? d.m.v. jaarstenen in

Pastorie Sint-Victorparochie met pastorietuin en Mariagrot

Alexisplein 16 (Poperinge)
Oorspronkelijk omwalde pastorie, ten oosten van de kerk gelegen. Alleenstaand dubbelhuis met oudere kern uit het laatste kwart van de 18de eeuw, maar met 19de-eeuws uitzicht, namelijk opgetrokken tot twee bouwlagen in 1886 naar een ontwerp van C. Vankemmel. Aanleunend koetshuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, gedateerd 1792. De pastorie is gelegen in een omhaagde tuin, toegankelijk via een hek tussen twee bakstenen toegangspijlers en met bakstenen toegangsbruggetje. In de tuin bevindt zich een Mariagrot.