Parochiekerk Sint-Pharaildis (Sint-Veerle)

Beschrijving

De niet-georiënteerde parochiekerk toegewijd aan Sint-Veerle is in 1922-1923 ex situ heropgebouwd ten westen van het Sint-Veerleplein.

Ex situ heropgebouwde parochiekerk Sint-Veerle

Sint-Veerleplein 11 (Diksmuide)

Gekandelaarde lindes bij kerkhof en dorpsplein

Sint-Veerleplein zonder nummer (Diksmuide)
Een enkele bomenrij werd aangeplant bij het dorpsplein en kerkhof van de parochiekerk Sint-Veerle. Op het moment van de inventarisatie (2008) waren er 57 linden aanwezig. Het betreft hier een voorbeeld van hoe bomen werden aangeplant, onderhouden en geleid op kerkhoven en dorpspleinen.

Orgel kerk Sint-Pharaïldis

Oostkerke (Diksmuide)
De werklijst van Petrus Albertus Loncke (Hoogstade) vermeldt een werk in Oostkerke, te situeren in de 2de helft van de 19de eeuw. Er wordt niet gespecificeerd of het een nieuwbouw betrof ofwel een renovatie. Dit orgel is geheel (of minstens grotendeels) vernield in WO I. Het huidig orgel is gebouwd door Frederik Loncke en zonen (Esen) in 1923, met gebruikmaking van enkele oudere elementen.

Twee treurwilgen bij kerkhof Oostkerke

Twee treurwilgen flankeren de toegang naar de kerk. Ze staan op het kerkhof en ondergingen in recente tijden een rigoureuze snoeibeurt.