Gesloten hoeve Oude Winning

Gebouwen en omgevingen in Gors-Opleeuw

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gesloten hoeve Oude Winning, bestaande uit een woonhuis, poort, dubbele dwarsschuur en stallen rond een gekasseid erf.

Waarden

De vierkantshoeve Oude Winning, met vakwerkpartijen en gekasseid erf, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
De Oude Winning wordt al weergegeven op de Ferrariskaart als een gesloten hoeve en zou een veel oudere stichting kunnen zijn, schijnbaar gegroeid uit een complex met losse bestanddelen.
Het huidige complex is grotendeels versteend, onder daken met Vlaamse pannen, met componenten rondom een gekasseid erf met mestvaalt; de achtervleugel, fungerend als dwarsschuur, behield wel een vakwerkskelet, waarbij de vullingen in baksteen zijn omgezet. Eén latei draagt de datering 1810. Ook de straatvleugel, met inrijpoort en woonhuis, behield duidelijke vakwerksporen, maar is naar buiten toe volledig verbouwd in de 19de eeuw, met onder meer een rechthoekige deur met tussendorpel en bovenlicht, het geheel in een vlakke hardstenen omlijsting. De laterale stalvleugels, de linkse duidelijk gelinkt met de straatvleugel, zijn integraal verbouwd in de 19de eeuw en omvatten latere uitbreidingen aan veldzijde. Een terugkerend element in de buitenparamenten van stallingen zijn halfronde ramen met hardstenen onderdorpels en mooi schrijnwerk met roedenverdeling in waaiervorm.

volkskundige waarde

Haagsmeerstraat 37 (Borgloon)
Gesloten hoeve uit de 18de eeuw met latere verbouwingen. Reeds in de Atlas van de Buurtwegen vermeld als Ferme du Baron de Woelmont, naar de kasteelheer van Opleeuw.