Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve Oude Winning: agrarische omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Gebouwen en omgevingen in Gors-Opleeuw

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de hoeve, bestaande uit een voorerf, een aangelegde tuin, weiland en functionele ruimte ten zuiden voor het gebruik als boerderij.

Waarden

De agrarische omgeving van Oude Winning is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

De Oude Winning is ingeplant in oud parkgebied, onderworpen aan de invloed van de nabije kasteelgoederen van Opleeuw en Bellevue. In het midden van de 19de eeuw wordt de hoeve nog gekadastreerd als eigendom van de kasteelheer van Opleeuw, en nog op het voorprimitief kadasterplan is in de onmiddellijke nabijheid van het complex een zevensprong van dreven te situeren, die duidelijk wijzen op een parkfunctie en waarvan de huidige Haagsmeerstraat het enige restant vormt.
Het voormalige bosgebied is ondertussen geƫvolueerd tot uitgestrekt agrarisch gebied (als dusdanig ingekleurd op het gewestplan, met overdruk landschappelijk waardevol), dat de oorspronkelijke functionaliteit van het complex benadrukt, dat toelaat dat het gebouw vanaf verschillende invalshoeken kan worden geapprecieerd, dat zelf van een bijzondere esthetische waarde is en in belangrijke mate bijdraagt tot de beeldbepalende waarde van het geheel.

Gesloten hoeve Oude Winning

Haagsmeerstraat 37 (Borgloon)
Gesloten hoeve uit de 18de eeuw met latere verbouwingen. Reeds in de Atlas van de Buurtwegen vermeld als Ferme du Baron de Woelmont, naar de kasteelheer van Opleeuw.