Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Salettekapel met omgeving

Gebouwen en omgevingen in Gors-Opleeuw

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Salettekapel met haar onmiddellijke omgeving.

Waarden

De kapel Onze-Lieve-Vrouw van La Salette en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De kapel is beeldbepalend ingeplant op een dominerende heuvelrug, bijna aan het uiteinde van de Mettekovenstraat en schijnbaar geaxeerd op het kasteelpark van Opleeuw. Het gebouw getuigt van een kleurrijke dorpscultuur en van een typische, diep gewortelde devotie. Het is daarenboven typisch voor de 19de eeuw dat kasteelheren kapellen oprichtten als markante richtpunten op hun domein.

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Gaaf bewaarde, neogotische kapel, vermoedelijk opgetrokken het derde kwart van de 19de eeuw door baron de Copis van het kasteel van Gorsleeuw, die de in de kapel bewaarde beeldengroep uit La Salette meebracht.

Onze-Lieve-Vrouw-van-La-Salettekapel

Mettekovenstraat (Borgloon)
Vermoedelijk gebouwd in derde kwart 19de eeuw door baron de Copis van het kasteel van Gorsleeuw, die eigenaar was van het perceel.