Teksten van Redactiehuis De Krant

Redactiehuis De Krant ()

Het herenhuis is gelegen op de hoek van de Melkvoetstraat en de Koningin Astridlaan en werd circa 1908-1912 gebouwd in opdracht van procureur des Konings Clement Vanstraelen (1875-1953). De architect is onbekend, al spreken sommige bronnen over architect Louis Loodts als ontwerper van het pand. De gevel van het herenhuis vertoont een art nouveau inslag. Het gebouw werd gedurende enige tijd gebruikt als redactiehuis, vandaar de huisnaam De Krant. Later werd het ingericht als 'business & meeting center'.

Het breedhuis telt vier traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien). Het bakstenen gebouw heeft een natuurstenen parement op een gebosseerde plint. De gevelindeling is drieledig, met elk deel bekroond met een dakvenster. De gevel wordt verder geaccentueerd door geprofileerde cordonlijsten en ingediepte muurvlakken. Er is veelvuldig gebruik gemaakt van gekoppelde vensters. Ook zijn er enkele balkon- en deurvensters met een balkon met balustrade.

Het interieur vertoont invloed van Franse stijlen, zoals Louis XV. De vertrekken zijn op verschillende verdiepingen geschikt rondom een centrale traphal. Op het gelijkvloers is vooral het vertrek rechts vooraan merkwaardig. Lambrisering en deuren zijn hier uitgevoerd in peach pine. De deur- en vensterknoppen, de plafondversiering en andere elementen zijn hier typisch voor de Jugendstil.

• Archief Onroerend Erfgoed Limburg, DL000257, Pand gelegen Koningin Astridlaan 35, beschermingsdossier (J. Gyselinck, 1982).

Het voormalige redactiehuis De Krant, een art-nouveau herenhuis te Hasselt, is beschermd als monument.