Hoeve en herberg d'Oude Smidse

Beschrijving

Blankenbergse Steenweg nr. 40. Beeldbepalend gebouw langs de steenweg, in 1784 gebouwd als hoeve met bijhorende smidse (cf. datering met muurankers op de voorgevel) en van ca. 1820 tot 1956 in gebruik als herberg met de naam "d'Oude Smidse" (Ontwerp van Lijst sinds 12/05/2003). Op deze plek wordt in een ommeloper van 1690 reeds een vervallen hoeve aangeduid. Het gebouw wordt volgens de datum in

Blankenbergse Steenweg 40 (Zuienkerke)
Beeldbepalend gebouw, in 1784 gebouwd als hoeve met bijhorende smidse. Vanaf circa 1820 een woonhuis met herberg. Laag witgekalkt gebouw met gepekte plint, vijf traveeën onder mansardedak aangevuld met een aanbouw onder zadeldak van twee traveeën rechts en één travee links. De deurtraveeën van het woonhuis worden gekenmerkt door dakvensters, afgewerkt met topgeveltjes met schouderstukken en sierankers en bewaard schrijnwerk.