Hoeve 't Hospitaalgoed

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "'t Hospitaalgoed". Dieper gelegen 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gesitueerd op de grens met de gemeente Hulste op een site die reeds is bebouwd in de 13de eeuw. De hoeve wordt in het noorden begrensd door de Eikbosbeek, die in oorsprong de omgrachting rondom de hoeve voedde.

Vlietestraat 99 (Harelbeke)
Historische hoeve " 't Hospitaalgoed". Dieper gelegen 18de-eeuwse hoeve met losse bestanddelen, gesitueerd op de grens met de gemeente Hulste op een site die reeds is bebouwd in de 13de eeuw. De hoeve wordt in het noorden begrensd door de Eikbosbeek, die in oorsprong de omgrachting rondom de hoeve voedde. De hoevenaam verwijst naar het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal van Kortrijk, eigenaar van de hoeve vanaf de 13de eeuw. Hoeve bereikbaar via een lange, geasfalteerde oprijlaan vanaf de Vlietestraat. Losse bestanddelen gelegen rondom een centraal erf (deels begraasd, deels gekasseid); verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Enkel het zuidelijke gedeelte van de vierkante omwalling is bewaard.