Beschermd cultuurhistorisch landschap

Provinciaal Domein Bokrijk

Beschermd cultuurhistorisch landschap van 12-02-1947 tot heden

ID
3014
URI
https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/3014

Besluiten

Domein van Bokrijk
definitieve beschermingsbesluiten: 12-02-1947  ID: 179

Beschrijving

De bescherming als landschap betreft het Provinciaal Domein van Bokrijk, dat het 19de-eeuwse kasteel van Bokrijk met bijhorend landschappelijk park omvat, het Openluchtmuseum, het arboretum, natuurreservaat het Wik en het vijvercomplex in het westen. Het Openluchtmuseum werd in 1996 als monument beschermd.Waarden

Het Domein van Bokrijk is beschermd als landschap omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

-


Aanduiding van

Is de bescherming van

Provinciaal Domein Bokrijk

Bokrijklaan 2-10 (Genk)
Domein van circa 540 ha, ten zuidwesten van het centrum van Genk, op de grens met Hasselt. Middeleeuwse benaming Buksenrake of Buscurake.

Is de omvattende bescherming van

Kasteel van Bokrijk

Bokrijklaan 6-8, Craenevenne 131 (Genk)
Kasteel in neorenaissancestijl, gebouwd in 1898, met ten oosten, resten van de vierkanthoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het geheel is in een park gelegen, naast het Openluchtmuseum.


Molen van Millegem

Bokrijklaan zonder nummer (Genk)
De molen van Millegem is een laat 18de-eeuwse korenmolen, van het type houten staak- of standaardmolen met halfopen voet. Oorspronkelijk stond de molen op een zandberg in Millegem (1788), gehucht van Mol. In 1955 werd de molen overgebracht naar het openluchtmuseum van Bokrijk


Molen van Schulen

Bokrijklaan zonder nummer (Genk)
De molen van Schulen, oorspronkelijk gebouwd circa 1800, is een korenmolen, van het type bovenkruier, meer bepaald een achtkante houten bovenkruier. Deze molen is één van de drie laatste molens van dit type in Vlaanderen, naast de Toremansmolen in Arendonk en de Schaliënmolen in Tessenderlo. De molen, oorspronkelijk opgericht in Berbroek en in 1851 verplaatst naar Schulen, werd in 1954 overgebracht naar het openluchtmuseum in Bokrijk.


Romaanse Sint-Hubertuskapel

Bokrijklaan zonder nummer (Genk)
De voormalige romaanse Sint-Hubertuskapel van de 11de - 12de eeuw, stond oorspronkelijk aan de Ellikommerdijk in Grote-Brogel. In 1960 werd het kerkje verkocht aan het Openluchtmuseum van Bokrijk, waar het opnieuw werd opgetrokken.