Kerk Sint-Leo en Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking

Beschrijving

Marialoopplaats z.nr. Kerk Sint-Leo en O.-L.-Vrouw Bezoeking, laatclassicistische kerk met omliggend kerkhof, opgericht in 1837-1838 voor de nieuwe parochie Marialoop. Historiek. In het tweede kwart van de 19de eeuw begint het gehucht Marialoop tot bloei te komen met bevolkingstoename tot gevolg. In 1832 wordt de kapel van O.-L.-Vrouw ter Ruste (cf. z.nr

Marialoopplaats zonder nummer (Meulebeke)

Orgel kerk Sint-Leo & Onze-Lieve-Vrouw Bezoeking (wijk Marialoop)

Meulebeke (Meulebeke)
Het orgel werd gebouwd door Leo Lovaert (Nevele), in 1846. Het was een gift van Leonard Anthone Loncke, bewoner van het kasteel Ter Borcht, die ook reeds een deel van de bouwgrond voor de kerk geschonken had. Wijzigingen in de dispositie geschiedden door een onbekende uitvoerder, begin 20ste eeuw? In 1931 hadden herstellingen plaats door J. Anneesens (Menen). In 1960 dito herstellingen door firma Loncke (Esen). Laatste onderhoudswerken door M. Loncke in 1992.