Sint-Bartholomeuskerk

Beschrijving

Markt nr. +22. Sint-Bartholomeuskerk. Parochiekerk toegewijd aan Sint-Bartholomeus. Zuid georiënteerde wederopbouwkerk van 1923-1925. Tegen de kerkmuren zijn vier graftekens van voormalige pastoors bewaard (cf. Markt z.nr.), dit is een restant van het vooroorlogse kerkhof. Eveneens oorlogsgedenkteken voor de burgerlijke en militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen (cf. Markt z.nr.).

Markt zonder nummer (Kortemark)

Orgel kerk Sint-Bartholomeus

Kortemark (Kortemark)
In 1848 was een orgel gebouwd door Charles-Louis Van Houtte (Waregem). In 1898 werd een omvangrijk werk uitgevoerd door Joseph Joris (Zichem); het is niet bekend of het ging om een nieuwbouw of om een herbouw van het Van Houtte-orgel. Dit instrument ging verloren in WO I. In 1926-27, na de heropbouw van de kerk, werd een nieuw orgel geplaatst; hierover zijn geen gegevens voorhanden. Het huidig orgel is van firma Jos. Loncke en Zonen (Esen) uit 1963.