Parochiekerk Sint-Pantaleon: orgel

Het orgel in de parochiekerk Sint-Pantaleon is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel in de Sint-Pantaleonkerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

Het oeuvre van de Sint-Truidense orgelmaker A. Clerinx is een markante en blijvende waarde in het Limburgse orgellandschap van de 19de eeuw; veel is er reeds van verloren gegaan en de overblijvende instrumenten dienen gevrijwaard te worden voor de toekomst. Dit ongewijzigd werkstuk is ten volle representatief voor de Limburgse orgelbouw van midden 19de eeuw.
Het feit dat reeds enkele Belgische Clerinx-orgels tweedehands zijn aangekocht door kerken in Nederland - een land dat kieskeurig is aangaande orgels -, bewijst dat deze orgels de middelmaat ver overstijgen.

Parochiekerk Sint-Pantaleon

Zilverstraat 17A (Borgloon)
Neoclassicistische kerk, gebouwd in 1832 onder het pastoraat van G. Schuermans. Zij vervangt een ouder gebouw op dezelfde plaats.