Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Tramstation met dienstwoning en stelplaats: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Station van Tienen met dienstwoning, stelplaats en stationssite

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betreft de omgeving van het stationsgebouw, de dienstwoning en de stelplaats. Deze gebouwen maken geen deel uit van het stadsgezicht, maar worden in hetzelfde beschermingsbesluit evenwel beschermd als monument.

Waarden

De stationssite van de Buurtspoorwegen, nu De Lijn, is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde, industrieel-archeologische waarde

Voorbeeld van een stationssite van de Buurtspoorwegen waarvan de samenstellende onderdelen (station, stelplaatshal) en de daar tussen gelegen ruimte getuigen zijn van de wijze waarop een dergelijke site werd ingericht.

Tramstation met dienstwoning en stelplaats

Tramstraat 12 (Tienen)
Het betreft een goed bewaard voorbeeld van een kleiner station van de Buurtspoorwegen uit circa 1912, inclusief de nog bewaarde oorspronkelijke stelplaatshal.